După apă cafeaua este cea mai consumată băutură din lume. Potrivit datelor oficiale, în fiecare zi sunt consumate peste două miliarde de cești de cafea sub diferite forme. De la Polul Nord până la Polul Sud și de la est la vest oameni beau cafea și se bucura de aroma ei inconfundabilă.
Oamenii de știință au analizat boabele de cafea și au observat câteva date interesante. În primul rând, consumul de cafea este benefic pentru organismul uman, având o serie de proprietăți pozitive.
Studiile au relevat ca un consum moderat de cafea ajută împotriva depresiei, îmbunătățește starea de spirit și întârzie dezvoltarea unor boli neurodegenerative. Totodată, cafeaua ajută și la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
În mod surprinzător, japonezii au descoperit că nu cofeina este ingredientul cheie din cafea. Oamenii de știință au analizat boabele de cafea și au observat că cele mai importante substanțe sunt antioxidanții care ajută la protejarea celulelor împotriva acțiunii radicalilor liberi. Pe lângă aceste substanțe, mai găsim și magneziu și crom care ajută la reglarea nivelului glicemiei.
Creierul este unul dintre organe care se simte bine când se consuma cafea. Această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge și are beneficii foarte bune inclusiv pentru ficat.
Persoanele care beau cafea au șanse reduse cu 60% să dezvolte boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Potrivit oamenilor de știință, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: de prostată, de gât și cap, de sân, carcinom cu celule bazale și melanom.
Așadar, cafeaua are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Specialiștii în sănătate atrag atenția că în unele cazuri consumul de cafea nu face bine și poate sta stări de insomnii și anxietate. De aceea, este recomandat ca să nu se exagereze cu această băutură.
În concluzie, cafeaua face mai mult bine decât rău când este consumată cu cu moderație.
Foto: Pexels.com